„Modalitatea în care s-a votat eliminarea pensiilor speciale lasă niște semne de îndoială asupra eficienței acestui demers. Știe toată societatea din România că acest proiect în care PSD și PNL s-au întrecut în a-și aduce acuze cine le-a creat și cine le-a susținut are probleme de constituționalitate. Am încercat să prezentăm niște amendamente care ar fi eliminat în foarte mare măsură aceste probleme. Nici măcar nu ni s-a permis prezentarea acestor amendamente sub un artificiu de procedură, că n-am fi apucat să spunem în prima parte a ședinței. Încă un abuz clasic pentru modalitatea în care înțelege PSD să conducă ședințele Parlamentului”, a declarat președintele USR, Dan Barna, marți, în urma votului, în Camera Deputaților, pentru eliminarea pensiilor speciale.
Barna consdieră că proiectul va ajunge, cu siguranță, la Curtea Constituțională, iar USR are pregătit un pachet de legi pentru a elabora inițiative constituționale.
„Am votat acest proiect. Fără îndoială va ajunge la CCR. În situația în care aceasta va respinge proiectul de lege, există acest risc, avem pregătit un pachet de proiecte de lege prin care să venim cu inițiative foarte clare prin care aceste pensii să poată fi și în mod real, nu doar declarativ populist, eliminate”, a explicat acesta.
Deputatul USR Cristian Seidler a spus că „s-a dovedit nimicul din Parlamentul României”, când USR a propus amendamentul care să plafoneze pensiile magistraților.
„Vorbe goale și fapte zero, asta e rezultatul a ceea ce s-a întâmplat în comisia de muncă și mai apoi, în plenul Camerei. S-a vorbit mult despre pensiile speciale, mai mai era să verse câte un deputat o lacrimă în intenția de a abroga pensiile speciale, dar când le-am pus în vedere că proiectul va intra în vigoare doar dacă votați acest amendament, la capitolul fapte iar s-a dovedit nimicul din Parlamentul României, fiindcă nici nu s-a supus la vot”, a argumentat el.
Seidler a mai zis că USR va insista, miercuri, în cadrul Birourilor Permanente reunite, în acest demers.
„Noi, cei de la USR, mâine, în BPR vom insista să avem proiectul care prevede abrogrea pensiilor speciale ale parlamentarilor și mai apoi vom depune alte proiecte care fiecare luate în parte să fie adoptate și să fie constituționale, eliminând șansa ca legând diferite categorii de pensii speciale și diverse decizii ale CCR să poată fi declarate neconstituționale”, a specificat deputatul.
Deputatul USR Cristian Seidler a declarat, marți, că abrogarea pensiilor speciale pentru magistrați este un demers neconstituțional. El a adăugat pensiile magistraților ar trebui doar plafonate, nu eliminate, pentru că această măsură va duce la declarea legii ca fiind neconstitutțională.
Pensiile speciale pentru mai multe categorii urmează să fie eliminate, după ce Camera Deputaților a adoptat, marți, decizional, un proiect de lege în acest sens. Printre categorii se numără parlamentari, magistrați și funcționari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.